Bylo by troufalé tvrdit, že když budete jíst to a ono, tak se 100% vyhnete riziku rakoviny. Nicméně, některé potraviny skutečně obsahují látky, které mají antioxidační efekt a slouží jako prevence rakovinového bujení. A pokud je něco tak jednoduchého, co můžete udělat pro svojí ochranu a prevenci smrtelné choroby, proč je prostě do jídelníčku nezařadit? Pojďme se podívat, které přesně to jsou.
Obsahuje sloučeniny síry, které významně ovlivňují obranyschopnost těla a zpomaluje růst některých nádorů (žaludek a prostata – podle výzkumu ve Philadelphii). Podobný efekt má i cibule a obě tyto potraviny se označují jako antisklerotické – tzn., že mají pozitivní vliv na stav vašich cév.
Takový východní všelék. Na univerzitě v Michiganu prokázali vědci, že dokáže v laboratorních podmínkách likvidovat nádorové buňky vaječníků. Jako prevence působí i u rakoviny tlustého střeva, ale má i protizánětlivý efekt.
Obsahují velké množství vitamínu C, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů a chrání proti volným radikálům. Největší efekt se prokazuje u nádorů prsu a jícnu. V grepu je navíc obsažen lykopen, který podle rozsáhlé studie z Harvardu snižuje riziko karcinomu prostaty až na polovinu! Aby měly jakékoliv potraviny výrazný vliv na vaše zdraví, je pochopitelně nutná jejich pravidelná konzumace.
Opět Harvard, tentokrát vědci zjistili, že výtažek z granátového jablka potlačuje růst zhoubných buněk u mužů s rakovinou prostaty a dokonce je dokáže i usmrtit. Do budoucna by se kyselina ellagová mohla stát součástí léčby.
Borůvky, maliny, jahody, ostružiny i brusinky - v lese zkrátka najdete jen samé dobré věci. Tyto bobulky obsahují výrazné množství silných antioxidantů, flavonoidy, kyselinu ellagovou a polyfenoly, ale i hodně vlákniny, vitamínů a mnoho dalších významných látek. Působí jako prevence rakoviny, dny a chrání proti zánětům a předčasnému stárnutí buněk.
Borůvky navíc obsahují látku pterolstiben, který v jednom experimentu dokázal zastavit růst plicního nádoru!
Je součástí kari koření, jedná se o sytě žlutý prášek a též jsou mu dlouhodobě přisuzovány mnohé léčivé vlastnosti, své o tom vědí především v Číně a Indii. Kurkumin má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Zvláštní pozornost budí jeho účinek v prevenci rakoviny slinivky, která je jednou z nejhorších diagnóz. U jiných typů nádorů se zase prokázalo výrazné zvýšení účinnosti léčby.
Tato středomořská pochoutka obsahuje stejnou látku, jako známý ostropestřec mariánský. Této látce se přisuzuje vliv u prevence rakoviny kůže. Pokud nejíte artyčoky, zkuste doplněk stravy z ostropestřce, má mnohem více pozitivních dopadů na organismus a levně ho koupíte například na eshopu DrMax.cz.
Ono by se dalo říct, že komplet všechny luštěniny jsou superpotravinou, především díky vysokému obsahu vlákniny. Ale fazole jí mají právě nejvíce. Například u kolorektálního karcinomu je prokázané, že zvýšený příjem vlákniny snižuje jeho výskyt až o 40 %!
Jejich pozitivní vliv na zdraví prý neničí ani tepelná úprava. Vysoký obsah karotenů se podílí na prevenci vzniku karcinomu prostaty, plic, prsu, konečníku a střev.
Tato drobná semínka byla zahrnuta americkým ústavem pro výzkum rakoviny do seznamu top potravin v boji proti rakovině. Lignanu se přisuzuje obrovský vliv u rakoviny prsu, především u žen po menopauze. Nezanedbatelný je i obsah vlákniny a zdravých tuků!
O jejich přínosu pro zdraví se všeobecně ví, bohužel se pořád najde hodně lidí, kterým ryby nechutnají. A u nás v Čechách o to více, protože nejsem přímořským státem a ryby jsou u nás poměrně drahá záležitost. Největší efekt v rámci prevence rakoviny se přisuzuje právě vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin (losos, makrela). Pokud ani přes to rybky nepozřete, zařaďte omega 3 a 6 aspoň ve formě doplňku stravy, například nákupem na Pilulka.cz.
Brokolice, zelí, kapusta, ředkvičky, květák aj. Všechny tyto dobroty mají vysoký obsah živin, karotenů, folátů, vlákniny, vitamínů a minerálních látek (a to i síry – tzv. sulforafany, jejichž protirakovinný efekt byl již zmíněn výše – ale pozor, tepelnou úpravou se ničí!). To samo o sobě je prevencí proti všem neduhům!
Hroznové víno a šťáva z něj obsahují látku zvanou resveratrol, což je velmi silný antioxidant a je obsažen především v semínkách a slupkách hroznů. Zpomaluje rozvoj rakoviny a redukuje velikost nádorů.
Jedna ze superpotravin, opět typická velmi vysokým obsahem vlákniny. Již několik studií prokázalo vliv antokyanů na potlačení vzniku metastáz u karcinomu prsu.
Opět potravina s vysokým obsahem antioxidantů, selenu a zinku. Především špenát.
V lese nemusíte sbírat jen bobulovité ovoce, ale i houby mají protinádorové a antimikrobiální účinky a podílí se na likvidaci rakovinných buněk. Zvláště bych doporučila houby reishi a hlívu ústřičnou.
Báječná zpráva že? Nejen to zdravé ovoce a zelenina, ryby a houby – to přece spousta lidí nejí...ale čokoládu? Kdo by nejedl čokoládu? Tak pokračujte, s mírou a jen tu opravdovou, kvalitní, s vysokým obsahem kakaa (nad 70 %). Obsahuje antioxidanty, polyfenoly, proantokyanidy.
Mléčné výrobky, teď máme na mysli ty zakysané, s obsahem prospěšných bakterií, by měly být každodenní součástí zdravého jídelníčku. Udržují zdravá střeva a střeva jsou základem vašeho imunitního systému, který se také podílí na ničení potenciálních rakovinných buněk. Doporučuji produkty přírodní a neslazené cukrem, ten naopak rakovině pomáhá v růstu.
O tom není pochyb! Opět mega dávka antioxidantů – například katechin má 20x vyšší účinnost než vitamín C. Brání poškozování zdravých buněk a růstu těch rakovinných. Je nutná pravidelná konzumace a především kvalitního, sypaného zeleného čaje. Nešetřete na sobě, o jeho účincích si můžete přečíst v tomto článku.
Další ze západních potravin s nezanedbatelným účinkem na vaše zdraví. Vždycky je lepší řešit prevenci před následky jakékoliv již vzniklé nemoci. U ženšenu je známo mnoho korejských studií, které poukazují na pokles výskytu rakoviny v závislosti na délce užívání této potraviny. U těch, co ženšen užívali celoživotně, byl výskyt rakoviny nižší o 72 %!
Obsahuje přírodní cytostatikum betain, který zastavuje šíření nádorových buněk a ničí je. Vysoký obsah je v řepě i již zmíněných karotenů, vitamínů skupiny B, draslíku, hořčíku, selenu, manganu, a dalších látek. Za zmínku stojí pektin, který podporuje vylučování olova a radioaktivních látek z těla.
Samozřejmě to není jen o jídle, ale téměř u všech témat narážíme na to, jak velký význam má strava pro naše zdraví, fyzickou i psychickou kondici, vzhled, náladu i pracovní výkon. Nebojte se dobře a kvalitně najíst, a pokud tady chcete být dlouho, zdraví a mít život plný zážitků, nepodceňujte zdravý a aktivní životní styl.