Xylitol je sladidlo, jež se získává z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Nemá žádnou vedlejší příchuť. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než normální cukr, ale je stejně sladivý a díky nízkému glykemickému indexu 13 je vhodný pro diabetiky. Xylitol je nesmírně ceněn pro svoji schopnost chránit zuby před zubním kazem. Tento účinek je způsoben napadáním ústní mikroflóry zodpovědné za vznik zubního kazu. Má krystalickou podobu jako běžný cukr. Celý popis
Alternativní sladidlo, které si přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Xylitol od Iswari se získává z březové kůry. Dobře se rozpouští a jako cukr. Zatímco běžný cukr je pro tělo zátěží, xylitol je mnohem přátelštější. Nízký glykemický index (13) a snížená kalorická hodnota jsou vlastnosti, díky kterým je vhodný pro diabetiky i osoby s redukční dietou. Jak prokázaly dlouhodobé studie, xylitol má skvělou schopnost chránit zuby před zubním kazem. Na rozdíl od ostatních cukrů neslouží jako potrava pro ústní mikroflóru, která produkuje kyseliny a napadá zubní sklovinu. Naopak pomáhá zubní plak redukovat. Hlavní vlastnosti: Vysoká sladivost Nízký glykemický index O 40 % kalorií méně než cukr Použití: Maximální doporučený příjem pro dospělé je 10 g/den, pro děti do 12 let do 5 g/den. Dávkování: Protože xylitol je stejně sladivý jako cukr, jednoduše si oslaďte šálek kávy nebo čaje stejným množstvím, jako u běžného cukru. Krystalický xylitol se hodí do vaření i pečení.