Charakteristika: Růst a mineralizace (ukládaní minerálních látek do kostí) kostí jsou u lidí nejintenzivnější v období dětství a dospívaní. Maximální množství kostní hmoty je dosaženo kolem třiceti let věku, pak již množství kostní hmoty klesá. U žen úbytek kostní hmoty urychlují hormonální změny, ke kterým dochází před menopauzou a během ní. Z toho důvodu je v každém věku velmi důležitá správná výživa s dostatkem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Důležitý je také každodenní pohyb, vyhýbaní se kouření a pití sladkých sycených nápojů a alkoholu, což výrazně škodí kostní hmotě. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) potvrdil, že vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí. Vitamin K je ve skutečnosti skupinou vitaminů rozpustných v tucích. Nejdůležitějšími jsou vitamíny K1 a K2. Vitamin K1 (fylochinon) je v zelené listové zelenině, ale špatně se vstřebává, má krátkou biologickou dostupnost a převážně zůstává v játrech. Vitamin K2 ... Celý popis
Charakteristika: Růst a mineralizace (ukládaní minerálních látek do kostí) kostí jsou u lidí nejintenzivnější v období dětství a dospívaní. Maximální množství kostní hmoty je dosaženo kolem třiceti let věku, pak již množství kostní hmoty klesá. U žen úbytek kostní hmoty urychlují hormonální změny, ke kterým dochází před menopauzou a během ní. Z toho důvodu je v každém věku velmi důležitá správná výživa s dostatkem bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Důležitý je také každodenní pohyb, vyhýbaní se kouření a pití sladkých sycených nápojů a alkoholu, což výrazně škodí kostní hmotě. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) potvrdil, že vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí. Vitamin K je ve skutečnosti skupinou vitaminů rozpustných v tucích. Nejdůležitějšími jsou vitamíny K1 a K2. Vitamin K1 (fylochinon) je v zelené listové zelenině, ale špatně se vstřebává, má krátkou biologickou dostupnost a převážně zůstává v játrech.