Jedna tableta obsahuje enzym laktázu 4 500 ALU – laktázových jednotek. Enzym laktáza zlepšuje trávení laktózy u osob, které mají potíže s trávením laktózy. Snášenlivost laktózy je proměnlivá a proto byste si měli vyžádat bližší informace o úloze enzymu laktáza ve své stravě. Celý popis
Laktáza (ß-galaktosidáza) je enzym, který štěpí mléčný cukr – laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu, které jsou na rozdíl od laktózy přímo stravitelné. Laktázu produkují klky v tenkém střevě. Nejvyšší produkce laktázy je v kojeneckém věku člověka. Pak přirozeně klesá. Nedostatečná produkce enzymu laktáza v tenkém střevě člověka může být primární – následek přirozeného úbytku produkce enzymu laktáza s přibývajícím věkem (nevratný stav) nebo sekundární - následek gastroenterologických problémů (vratný stav) nebo vrozená. Laktóza, která se nerozštěpí v tenkém střevě se posouvá do tlustého střeva, v tlustém střevě na laktózu působí bakterie, přičemž vzniká kyselina mléčná, vodík, oxid uhličitý a metan. Vodík se vstřebává, dostává se do plic, odkud se vydechuje. Ostatní látky dráždí stěnu střeva. Snášenlivost laktózy je proměnlivá a proto byste si měli vyžádat bližší informace o úloze enzymu laktáza ve své stravě.