Ledvinovník západní vysoký až 12 metrů plodí ořechy jménem kešu. Ořechy kešu mají rádi příznivci zdravé výživy pro svůj obsah látek. Hořčík nenasycené mastné kyseliny, železo, zinek, A, B1, E toto jsou nejvýznamnější vitamíny v oříšku, který pomáhá udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako přirozené antidepresivum. Kešu je výborné samotné, solené nebo jako přísada do dezertů, pokrmů. či jako lahodný krém. Celý popis
Kešu oříšky jsou měkké a příjemně nasládlé plody Ledvinovníku západního. Díky jemné chuti i nutričnímu přínosu jsou vyhledávanou pochoutkou nejen mezi příznivci zdravé výživy. Kešu obsahují nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, minerální látky a řadu vitamínů. Pro jedinečnou máslovou příchuť jsou oblíbené také v kuchyni. Složení: Kešu jádra. Výživové údaje na 100 g: energetická hodnota 2576 kJ/615 kcal, tuky 46,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 9,1 g; sacharidy 32,6 g, z toho cukry 5,2 g; bílkoviny 15,3 g, sůl <0,03 g. Alergeny: Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sezamu a skořápkových plodů. Použití: Použijte je k přípravě kešu omáčky či pomazánky nebo raw cukroví či sladkých dezertů. Díky vysokému obsahu tuků se hodí i k výrobě vynikajícího kešu oleje.